Huomisen sähkön hinta tulee aikaisintaan seuraavana päivänä klo 13, mutta voi kestää myös hieman kauemmin

Tänään

Vertaa sähkön hintoja

Autamme vertailemaan ja vaihtamaan sähköntoimittajaa, jotta et maksa sähköstä enempää kuin tarvitset!

Vertaa valittujen kaupallisten kumppaneidemme sähkösopimuksia.

Suomen sähkömarkkinoiden ymmärtäminen

Mikä on Nord Pool?

Suomessa sähkön hinta määräytyy pääosin Nord Poolin kautta. Nord Pool on suuri markkinapaikka, jossa Pohjoismaat ja Baltian maat päättävät sähkön hinnasta. Tämä on tärkeää, koska se vaikuttaa myös siihen, kuinka paljon sinä ja minä lopulta maksamme pistorasiassa olevasta sähköstä.

Finnish energy sources

Kuinka sähkön hinnat muuttuvat joka päivä

Mielenkiintoinen asia sähkössä Suomessa - ja useimmissa muissa Euroopan maissa - on, että sähkön hinta määräytyy vuorokauden jokaiselle tunnille. Nämä hinnat vahvistetaan päivää ennen niiden voimaantuloa.

Ennalta suunnitelluilla hinnoilla Nord Pool voi reagoida siihen, kuinka paljon sähköä ihmiset tarvitsevat ja kuinka paljon on saatavilla, mikä tekee markkinoista ennakoitavamman ja oikeudenmukaisemman.

Miksi sähkön hinnat vaihtelevat niin paljon?

Sähkön hinnan nousuun ja laskuun Suomessa on monia syitä. Suuri syy on se, kuinka paljon valtaa ihmiset tarvitsevat eri aikoina. Jos useat ihmiset tarvitsevat sähköä samanaikaisesti ja sähkön tuotanto on vähäistä, hinta nousee.

Sähkönlähteet, kuten tuuli ja aurinko, ovat riippuvaisia sääolosuhteista. Jos sähköä tuotetaan paljon, mutta kulutus on vähäistä, hinnat laskevat. Siksi markkinat määräävät sähkön hinnan.

Suomi ja EU:n sähköverkko

Suomi on osa laajempaa sähkömarkkinoita ja infrastruktuuria, joka kattaa monet Euroopan maat. Tämä tarkoittaa, että Suomi voi käydä sähkökauppaa näiden maiden kanssa, mikä auttaa pitämään tarjonnan ja hinnat vakaammin.

Mutta se tarkoittaa myös sitä, että Suomen rajojen ulkopuoliset olosuhteet voivat vaikuttaa sähkön hintaan, niin hyvässä kuin pahassa. Toimitusvarmuuden kannalta on edelleen vain hyväksi, että sähkön tuontimahdollisuus on tarpeen mukaan.

Sähkösopimuksen valinta spot-hintoihin sidottuna

Jos asut Suomessa, voit valita sähkösopimuksen, jonka hinta vaihtelee markkinoiden mukaan. Tämä tarkoittaa, että kun sähkön hinta laskee markkinoilla, maksat myös vähemmän.

Mutta näissä sopimuksissa tulee huomioida myös ne päivät ja kellonajat, jolloin spot-hinta on korkea. Kun käytät vähemmän sähköä korkean hintatason aikana, voit säästää paljon rahaa sähkölaskussasi.


Vinkkejä virran säästämiseen

Lataa sähköauto, kun se on halvin

Sähkön hinta voi vaihdella suuresti päivän aikana, ja sähköauton lataaminen kuluttaa paljon sähköä. Sähkön hinnalla on nyt 0,00 € halvempi ladata sähköauto halvimpaan aikaan.

Vaihda energiansäästö lamppuihin

Valaistus ei kuluta eniten virtaa, mutta energiansäästö- ja LED-lamppuihin vaihtaminen voi silti olla hyvä investointi. Nämä tarjoavat jopa 10 kertaa enemmän valoa samalla energiamäärällä.

Kysymyksiä ja vastauksia sähköstä

Kumpi käyttää eniten tehoa?

Eniten tehoa kuluu varmasti lämmitys, jota seuraa tiiviisti lämmin vesi ja sähköautojen lataaminen. Sähkölaitteet, kuten televisiot, matkapuhelimet ja tietokoneet, kuluttavat hyvin vähän virtaa lämmitykseen verrattuna. Katso myös esityksemme siitä, kuinka paljon virtaa eri laitteet käyttävät.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia

Hanki tehohälytykset RSS-lukijaasi

Sähkön hinta laskee keskiviikko

Päivän keskiarvo on 5,82 c/kWh sis. ALV. Korkein hinta on 6,97 c/kWh kellon välillä 10-11, ja alimmillaan 4,47 c/kWh kellon välillä 00-01.

RSS-syöte

Haluatko leikkiä myös sähkön hinnoilla?

Sähkön hinta API

Onko sinulla kysyttävää, löysitkö virheen tai haluatko tehdä yhteistyötä kanssamme?

hei@beneficial.no


Kaikki sähkön hinnat ovat Nord Poolin spot-hintoja sisältäen ALV 24%, mutta ilman lisäkuluja.
Tiedot saadaan kautta ENTSO-E