Kysymyksiä ja vastauksia sähköstä

Sähkössä ja sähkömarkkinoilla voi olla monia näkökohtia, joita ei ehkä ole niin helppo ymmärtää. Siksi olemme koonneet tälle sivulle joukon sähköä koskevia usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia.

Korkeajännitemasto

Mitä sähkö on?

Sähkö on luonnon perustavanlaatuinen voima, jolla on tärkeä rooli nykyaikaisessa elämässämme. Pinnalla se saattaa tuntua taikalta, mutta se on tieteellisesti ymmärrettävä ilmiö. Sähkö on energiamuoto, joka syntyy sähköisesti varautuneiden hiukkasten, joita kutsutaan elektroneiksi, liikkeestä.

Kaikki maailmassamme koostuu atomeista, ja atomit koostuvat kolmesta peruskomponentista: protoneista, neutroneista ja elektroneista. Elektronit ovat pienimpiä hiukkasia ja niillä on negatiivinen varaus. Kun elektronit liikkuvat, ne muodostavat sähkövirran. Tämä voi tapahtua luonnollisesti, kuten salamana tai staattisen sähkön muodossa, kun hieroat ilmapalloa hiuksiasi vasten, tai sitä voidaan ohjata ja käyttää sähkölaitteiden virtalähteenä.

Termodynamiikan ensimmäisen lain mukaan energia ei voi syntyä eikä kadota, se voi vain muuttua muihin muotoihin ja siirtyä eri energiankantajien välillä. Pistorasiassasi olevan tehon on siksi oltava peräisin paikasta, jossa energia muunnetaan sähköksi. Norjassa yleisin energianlähde on vesivoima.

Mikä on kWh?

kWh tarkoittaa kilowattituntia ja on yksikkö, joka kertoo kuinka paljon energiaa kuluu tunnissa. Kilo tarkoittaa tuhatta, joten jos jätät esimerkiksi 1000 W uunin päälle tunniksi, olet käyttänyt 1 kWh. Hehkulampulle, joka voi olla vain 10 W, kuluu 100 tuntia (hyvä 4 päivää) käyttää 1 kWh.

Mikä on spot-hinta?

Kaikki suomalaiset sähköyhtiöt ostavat sähköä yhteiseltä eurooppalaiselta markkinapaikalta nimeltä Nord Pool. Siellä kohtaavat kaikki sähköä tuottavat voimalaitokset sekä kotitalouksille ja yrityksille sähköä toimittavat sähköyhtiöt. Tarjonnan ja kysynnän perusteella hinnat asetetaan jokaiselle tunnille ja jokaiselle vyöhykkeelle yksi päivä etukäteen.

Kumpi käyttää eniten tehoa?

Eniten tehoa kuluu varmasti lämmitys, jota seuraa tiiviisti lämmin vesi ja sähköautojen lataaminen. Sähkölaitteet, kuten televisiot, matkapuhelimet ja tietokoneet, kuluttavat hyvin vähän virtaa lämmitykseen verrattuna. Katso myös esityksemme siitä, kuinka paljon virtaa eri laitteet käyttävät.

Mikä määrää sähkön hinnan?

Kysyntä ja tarjonta määräävät sähkön hinnan Suomessa. Jos voimalaitosten sähköntuotanto on korkea ja kysyntä alhainen, hinta laskee. Jos taas sähkön tuotanto on vähäistä ja kysyntä on suurta, hinnat nousevat. Siksi sähkön hinta on usein korkein talvella, koska sähkön tarve lämmitykseen on korkein.