Kuinka säästää sähköä

Voi olla vaikea tietää, mihin erityistoimenpiteisiin voidaan ryhtyä sähkön säästämiseksi. Tältä sivulta saat sekä yleisiä neuvoja että konkreettisia vinkkejä pienemmän sähkölaskun saamiseksi.

Virransäästö

Hanki yleiskatsaus tehovarkaisiin

Ehkä tärkein keino sähkön säästämiseksi on saada yleiskuva siitä, mitä sähköä kuluttavia laitteita sinulla on. Kävele talossasi tai asunnossasi ja kirjoita yhteenveto kaikesta, mikä on kytketty pistorasiaan tai jossa on kytkin seinässä. Selvitä sitten, kuinka paljon virtaa eri laitteet käyttävät ja lajittele luettelo sen mukaan, mikä käyttää eniten virtaa.

Nyt kun sinulla on yleiskatsaus, voit aloittaa luettelon yläosasta ja arvioida, tarvitsetko todella tätä laitetta. Lämmitätkö esimerkiksi talon huoneen, jota et oikeastaan ​​käytä? Lämmitys on yksi eniten tehoa vaativista asioista, joten lämmittimen tai lämmityskaapeleiden sammuttaminen voi vaikuttaa paljon.

Tässä on joitain asioita, jotka voivat kuluttaa eniten sähköä kodissasi:

  • Sähkölämmitys lämmittimillä tai lämmityskaapeleilla
  • Sähköauton lataus
  • Liisi
  • Kuivausrumpu
  • Lämminvesisäiliö

Onko sähköntoimittajallasi sovellusta?

Toinen tärkeä osa yleiskatsauksen saamista on nähdä, kuinka paljon sähköä todella käytät ja kuinka kulutus verrataan vastaaviin kotitalouksiin. Jos sinulla ei vielä ole hyvää ja selkeää sovellusta sähköntoimittajaltasi, voi olla hyvä idea vaihtaa sähköntoimittajaa.

Jos sinulla on sähköauto, voit esimerkiksi säästää paljon latauksessa, kun sähkö on halvinta. Monilla sähköyhtiöillä on sovellus, joka auttaa sinua juuri tässä.

Pidä silmällä sähkön hintaa

Kodissasi voi olla monia sähkövarkaita, joita voi olla vaikea saada kokonaan pois. Vielä voi olla paljon säästöä siirtämällä kulutusta toiseen vuorokaudenaikaan. Etusivullamme voit milloin tahansa seurata sähkön hintaa ja nähdä, mikä spot-hinta on tunti kerrallaan.

Laske lämpötilaa yhdellä asteella

Lämmitys on yksi eniten sähköä kuluttavista asioista tavallisessa kodissa. Säästät noin 5 % lämmityskustannuksista jokaista sisälämpötilaa alentamalla astetta.

Ota lyhyempi suihku tai asenna energiaa säästävä suihku

Energiaa säästävän suihkun avulla voit säästää jopa 50 % energiaa tavallisiin suihkupäihin verrattuna. Tai voit käydä suihkussa puolet ajasta. Kuuman veden lämmitys on yksi niistä asioista jotka käyttävät eniten sähköä keskivertotaloudessa, joten täällä voi olla paljon säästöjä.

Vaihda energiansäästölamppuihin

Valaistus ei kuluta eniten virtaa, mutta energiansäästö- ja LED-lamppuihin vaihtaminen voi silti olla hyvä investointi. Nämä tarjoavat jopa 10 kertaa enemmän valoa samalla energiamäärällä.

Lataa sähköauto, kun se on halvin

Sähkön hinta voi vaihdella paljon päivän aikana, ja sähköauton lataaminen kuluttaa paljon sähköä. Suunnittele lataus ja lataa, kun se on edullisinta. Tämä voidaan myös automatisoida monilla älykotiratkaisuilla.

Sammuta valot huoneissa, joita et käytä

Tämä saattaa olla kirjan vanhin temppu! Vaikka valaistus ei kuluta kovin paljon sähköä, varsinkaan energiansäästölamput, täällä voi silti säästää muutaman kruunun, kun sähkö on ylimääräistä kallista.

Asenna lämpöpumppu

Lämpöpumppu on erittäin tehokas lämmitysmenetelmä, ja se voi kuluttaa 2–3 kertaa vähemmän tehoa kuin uuni, joka tuottaa saman lämpömäärän. Asennus saattaa maksaa vähän, mutta maksaa varmasti itsensä takaisin pitkällä aikavälillä.